Monday, June 6, 2011

bermula sebagai kekasih, dan berakhir sebagai musuh

kwn.. berkenalan, kemudian mengikat janji setia, bergelar kekasih dan akhirnya menjadi musuh.
normal atau tidak?
one of my frnds dekat fb cakap.. " wtH~"

its like ada org kidnep u, then penculik tu nak keep in touch dengan u. nonsense!

ada plak yg cakap..

dah ludah, x yah nak jilat2 balik...

entah.. i just dont know.. n i have no idea at all.. cuma tergerak d hati utk menulis entry neh sebab pengalaman..

tuan tanah bercinta sebanyak 3 kali. dan kesemuanya sudah menjadi musuh.. sedangkan, tuan tanah sangat sayang dua antaranya..

dah 6 bulan pun berlalu, tapi xde 1 hari pun yang tuan tanah lalui tanpa lupa kepadanya. kepada mereka khususnya.

bukan tuan tanah gila talak, gila meroyan n so on.. whatever it is, im not gona back to them.. plus, one of them yang reject me. LOL~

apa yang tuan tanah nak ceritakan ialah, perasaan terkilan. bila kita bercinta dengan seseorang, kita akan berkenalan dengan rakan2 mereka pd masa yang sama. kita akan kenal keluarga mereka, kenal hati budi mereka. itu masalahnya dengan orang melayu..

pantang date sikit, mula la nak bawak kenal2 dengan kwn2, dengan keluarga n so on..
then, secara tidak langsung kita akan menjadi rapat dengan kwn dan juga keluarga..

dan masalahnya apa??
masalahnya apabila kamu dan dia mengalami masalah dalam perhubungan, kamu bukan sahaja bermasalah dengan ex kamu, sebaliknya dengan rakan2 dan juga keluarga ex kamu..

sedangkan, pada masa yang sama, rakan2 dan juga keluarga ex kamu melayan kamu dengan sangat baik, seolah2 sudah dianggap sebagai menantu..

n i hate that feeling when i miss them! i miss mama, kak long, aizat, n many more!

bila kita break dengan ex.. secara x langsung, kita rasa janggal dengan kwn2 dia.. janggal dengan family dia kalau terserempak..

sangat sedih dan terluka sebenarnya, tuan tanah dah berusaha utk tidak jadikan ex sebagai musuh. tapi apakan daya.. kita cuma manusia, hanya mampu merancang..

apa salahnya kalau terus menjadi kwn.. i know, some of u would say...

" stupid dis payed, nak kwn camne kalau masih ada cinta"

n my answer is.
" hello!! u not own dis world n ur not a god of love! if u love them, lepaskan je la. biarkan dia mencintai org yg dia cintai.. "

mencintai itu bukan bermaksud memiliki.

kalau ikut cinta, meriah la idop tuan tanah, banyak org tuan tanah cinta neh.. tapi, kita juga kena pikir mengenai perasaan org lain kepada kita juga.

so, kamu2 yg dok baca melangut neh... ex kamu skrg jd musuh ke kwn?

1 comment:

  1. musuh - luckily i never get the chance to know the family better.. phewwwwww~

    insha ALLAH abg payed, that was all Allah's will. anggap aja kegagalan sblm nie as pengalaman utk temui jodoh yg lebih baik pd ms hdpn kay?

    just stick to this : "lelaki yg baik adlh utk perempuan yg baik" renung2kan k! :)

    t8 care cikgu~

    ReplyDelete