Monday, June 13, 2011

laluan motor highway sangat bahaya!

hello..
tuan umah nak kongsi pengalaman la sket.. berkaitan dengan keadaan laluan motor atau dikenali juga sebagai laluan sikal bg penunggang2 motor yg guna plus ke, kesas ke, lekas ke n etc..

tuan umah sejak2 duduk kat klang ni, agak terputus atau boleh la kalau nak kata putus terus hubungan dengan kwn2 sebab kat sini jauh dengan public teranspot. hahha..

so, nak x nak kena la belajar sndr camne nak g ke sesuatu tempat by bike. rempit ok skrg**

tuan tanah ni ada 1 penyakit. susah nak ingat jalan atau hafal2 lorong2 kalau nak ke sesuatu tempat. n trust me.. 4 tahun tuan tanah kat tg.malim.. still sesat2 walau nak ke pekan. teruk kan?
i dont know what to call dis kind of disease..

nak kata bodo, idok la sehazab mana.. nak kata x cuba, berjuta2 kali dah .. tapi, entahla. my family pun sedia maklom dengan keadaan tuan tanah.. lumpuh bila memandu kereta dan menghafal jalan2..

but, i can read signboard!!

so, since bosan x tau nak buat apa.. tuan tanah ajak la sorang kwan yg sama nama ni, tunjuk jalan kat tuan tanah..

bayangkan la.. dulu waktu memula datang, tuan tanah pun suruh dia jugak tunjuk sekolah tu kat mana.
even dekat je dengan umah, terpaksa lukis map ok.. lekat map atas motor. peta ala kajian tempatan sangat..

siap mention, nampak traffivc light esso, kona kiri.. nampak kfc, masuk kanan.. n etc la.. rubbish kan? erk!

so, waktu cuti sekolah 2 mgu aritu. tuan tanah belajar camne nak ke jusco bukit tinggi, camne nak ke subang ikut kesas n etc2 la..

hahaha.. tu pun takot2 jugak.. n lebih menakutkan, bila laluan motor highway juga sangat menakutkan bg pendatang baru dalam arena permotoran ini. selendang jatuh**

bayangkan la.. ada 1 tempat tu, langsung x de lampu jalan n kiri dan kanan plak pokok2 bagai. da mcm dalam utan dah rasa..

nak lagi hebat, xde 1 motor langsung lintas atau follow tuan tanah. diorg banyak ikut highway yg kereta lalu.

tuan tanah pun teringin nak lalu situ, tapi bayangkan kereta2 n lori yg dok lelaju, batalkan saja niat dan terus dengan laluan motor saja.

ye la.. mcm2 boleh jadi kalau sorang kan? bukan setakat takotkan maklok2 halus saja, pencuri, penyamun, perogol, hatta kalau motor rosak, camno nak buek dalam gelap?? hoooo...

bahaya2... maybe sebab tu la tuan tanah tgk, ramai org yg bawak motor, lebih suka ikut laluan kereta.. soal keselamatan la kot..

so, korang ada penyakit susah nak ingat jalan ke x??

p/s: bakal pasangan idop saya mestilah seorang yang pakar bab2 jalan n ada gps dalam otak dia. erk!

4 comments:

  1. same la kite kan..
    penyakit sush nak ingt jalan.. adeh..
    nak kate telan semut hitam hari2 xde la pulak..
    =_="

    ReplyDelete
  2. emmeann: ek? sama la kita.haha

    ReplyDelete
  3. alhamdulilah esei sekali jln terus ingt jalan tu...sbb i rebus pelan tanah melayu...

    ReplyDelete
  4. saya cukup cekap bab2 navigation ni. macam walking gps. kalu jalan2/lorong2 kat klang valley ni dlm tapak tangan je....hmmm

    ReplyDelete