Wednesday, September 22, 2010

persiapan dan raya

kan.. agaknya adakah layak abg mendapat gelaran sooo yesterday daripada kwn2 dan jua sahabat handai kerana kelewatan dan kelembapan abg updet blog pasal raya? nama jua raya sebulan kan. jadi, xde la soo yesterday. boleh?

sebut pasal persiapan.. korang buat x kuih raya sendr? bukan yg men tunjuk2.. yg korang buat sndr dari a-z..
haha.. mak abg d kampung mmg gila buat kuih tetiap tahun. malkomla..dia adalah suri rumah, jd tetiap tahun juadah adalah sama.. kuih samprit, kuih mazolla, btg buruk, dengan kuih2 lama yg lain la.. moden2 ni dia x taw sebab agak kertu sudah. tetiba**

well.. nak kekwat sekejap sebab inilah hasil kuih buatan 100% daripd abg. ramai yg hentam abg di fb dengan cakap kuih ni matikan selera dan cara buat x kemas. maklomla.. nama jua 1st trial.. mesti la cacat sket rupanya. tapi still not bad la. matila puji kuih sendir*

selain itu. abg pun buat kek yg diajar oleh kwn abg. kek ni jad cantik dan sedap. mahu lihat??
sila tekan bawah.. hehe
sehingga menjilat jari ok. semua pakat tanya ada lagi x.. buat pakai tepung biasa jek. x yah nak beli tepung kek bagai..
mcm biasa. setiap tahun akan tukar cat. sebab ayah abg ni rajin tambah2 rumah kat kampung sampai da jd mcm rumah panjang bentuknya. maka abg ditugaskan khas untuk mengecat rumah sebab abg satu2nya hero yg boleh diharap kalau tiba waktu cuti. anak2 pasangan hanafi dan rohani yg lain persis pelesit bila cuti kerana mereka sentiasa memenuhi cuti dengan membuang masa bersama kwn.



tadaa.. da siap cat. warna hijau. tapi yg mcm hampehnya.. di luar adalah warna oren, dan sebelahnya plak warna pink. kadangkala..umah ini kelihatan mcm tadika. penuh dengan warna dan kemeriahan aidilfitri..
ni la warna dari luar. tapi bila ditanya.. rupanya mak abg x bersalah pun. urusan pemilihan warna diserahkan sepenuhnya kepada aiman izzat. iaitu adik abg yg paling bongsu yg baru darjah 1.. pitam**

setelah selesai cat umah dan kemas.. abg pun mula la gantung lasir dalam bilik dan pintu. sekali lagi terasa sentap dan hendak menangis rasanya sebab baju raya abg sama warna dengan langsir baru umah abg kat kampung. ini semua kebetulan taw. x dirancang. x kan abg nak pakai jugak kan baju ni. maka ia tersimpan cantik di dalam beg semula. seb baik abg ada 1 lagi baju yg lain.

seb baik la banyak baju melayu. konsepnya x yah beli kat kedai. opps** kao adoo jahit baju sndr?? non adoo kan..

ni semua kain2 yg telah dipotong dan dijahit tepi.. tinggal nak cantum2 semua balik jek jd baju..


tadaa... kan da siap .. sekejap jek. cuma sebelah lagi yg x siap2. hahaha.. lets kita sambung buat keje..

gigih x jahit baju? opps**


sekian sahaja cerita raya kali ini.. raya abg xde la meriah mana.. x de kwn yg dtg beraya kat kampung pun.. sentap**

cuma cik sal sorang je yg sudi hadirkan diri beraya di rumah.. org lain.. xde pun dtg.. x pela.. da org x sudi..

sekian sahaja kali neh.. sehingga bertemu di lain kali.. salam..

5 comments:

  1. kagum..akak yang sepatuh ladypun dinch pernah pegang jarum ***tercabar sangat2

    ReplyDelete
  2. haha..
    x susah pun akak.. beli jek buku tutorial. hahaha

    ReplyDelete
  3. huhu akak akn cuba pas nier
    cuma kalau pic jahit tu, uols bogel lagi best **opss

    ReplyDelete
  4. hoh????? Cikgu Payedd jahit baju sendiri? Kagum2.... Btw, I bru jumpa blog ni. Not bad eh. Rajin gak update.. Keep on writing! :)

    ReplyDelete