Friday, April 8, 2011

telur yg murah pun china nak tiru???


x paham.. apa sebab la .sampai ke makanan pun nak yg tiruan.. nak jd apa pun x tau la dunia la neh..
dok bg org makan racun. mana nak sehat??
dah iphone tiru, baju2 pun tiru, segala kakas2 beg.. make up, jam, sume dah tiru..
telur yg harga 30 sen pun nk tiru jugeeekk?? rebah**

china mmg handal bab2 tiru meniru neh.. teknologi depa tggi sungguh..
tp, utk makanan.. emm.. x tau la nak kata apa.. x dak tanggungjawab sosial kot.

ntah rasa dia lagu mana pun x tau la.
sebab tuan tanah dari dulu, mmg makan telr ayam organik jek. kekwat**

kita bukan kekwat.. tp sebenarnya telur ni susah..
silap letak, ilang khasiat..
silap sket, cepat rosak..

ekceli.. ramai yg x tau.. telur separuh masak , kalau dimasak dengan cara yg salah atau x cuci.. lebih banyak kuman dari khasiat..

n telur juga x elok dicuci kalau x guna.. i mean. sesetengah org, depa akan cuci telur bersih2 n kemudian akan disimpan d dalam peti ais..

sebenarnya, tindakan puan2 dna tuan2 sekelian akan menghilangkan 1 lapisan nipis yg bertindak sbg anti kuman atau agen apa mende ntah.. google la utk maklumat yg lebih jelas..

kat utube pun dah heboh skrg neh.. pakat2 rajin la tgk lagu mana proses buat teloq neh..

haih! teloq org ampa x mau plak buat kelon! opps*

1 comment:

  1. semua keranaa duit.

    Food industri kat cina byk guna telur....juta juta dalamm sehari seminggu sebulan dan setahun.

    Dlm tahun 2000, Kos pengeluaran telur asli ialah kira2 5.6 yuan/kg sedangkan kos telur tiruan hanya 0.55 yuan/kg sahaja. Banyak untung tu. Terutamanya bagi industri kek dan pastri yg sangat popular dikalangan org cina.

    Ada byk video di youtube mengenai telur tiruan. Cuba type 'fake eggs' atau 'counterfeit eggs'.

    Buka wikipedia dan baca artikel mengenai 'counterfeit eggs'.

    Terima kasih.

    ReplyDelete